PROJECTS > INTERIOR > Mount Parker Residences
 
 
Mount Parker Residences
type Residential and Clubhouse
location Sai Wan Terrace, Quarry Bay, Hong Kong
area 18,000 sq.m.
client Swire Properties Ltd.
design 2010

Award Winning Mount Parker Residence Interior Design – Frozen Movement

Mount Parker Residences is an innovative high-end residential development designed to break away from the mould of traditional residential tower typologies. ARK was commissioned to carry out the plan layout and interior design of Residential Units, Special Units, Lobbies, Public Spaces and Clubhouse.

The design aims to redefine luxury in a new way by adopting influences from sculpture and architectural space making to create spaces that would be a combination of art and architecture. With this in mind we developed the thematic concept of “Flow ” as a generator for space, form and surface making. The overall effect of the interior space is similar to the spirit of Baroque architecture where the space gives a perception of “frozen movement”.

In the ground floor lobbies, the interior walls are cut and peeled away as a dynamic surface. The solid limestone wall becomes a flowing ribbon creating an appearance of fluid space. The walls curve to direct the residents to their individual lift areas. Curvilinear lighting is designed to wash the spaces at night to enhance the sculptural effect. Mailboxes on the wall are treated as individual objects to enhance the exclusivity of the owners.

The dynamic spatial experience continues to the lift car leading to the clubhouse. The interior of the lift car is conceptualized by a series of lighting bands. Unlike conventional clubhouses where spaces are normally planned as enclosed rooms, this clubhouse is an open plan where several spaces are merged with one another; thus blurring boundaries, increasing the sense of space and community. The space is surrounded by a long curving library space composed by a sculptural library wall as a feature piece. The library is open and shares the space with the lounge and the gymnasium.

 
© 2018 ARK